25 Ekim 2013 Cuma

kadınbudu köfte


Büyüklerimden duyduğum kadarıyla "zor" kategorisinde sınıflandırılan bir köfte kadınbudu köfte ancak kızarmasının biraz uğraştırmasını saymazsak ben pek zorluğunu göremedim. Sanırım bazen kıvam tutturmak zor oluyor o zaman köfteler kızartırken parçalanabiliyor o yüzden böyle bir önyargı var:)

500 gram köftelik kıyma
1 kahve fincanı pirinç
1 orta boy kuru soğan
1-2 yumurta
İsteğe bağlı maydanoz, dere otu
1 tatlı kaşığı kuru nane
kimyon,tuz,karabiber

kızartmak için
un (veya galeta unu), 1 yumurta sarısı, sıvıyağ

Önce pirinçler suda yaklaşık 10 dk haşlanır. Lapa olmamasına dikkat edilmeli. Diğer tarafta soğan ve kıymanın yarısı biraz yağla beraber kavrulur. Kıymanın kurumamasına dikkat edilmeli. Kavrulan kıyma soğumaya bırakılır.

Kıymanın diğer yarısı, çiğ olan, yoğurma kabına alınır. Pirinç, baharatlar, yumurta ve isteğe bağlı olarak ince doğranmış dereotu ve maydanoz eklenir. 1 yumurta özellikle büyük yumurtalardansa yeterli olacaktır yoksa iki yumurta koymanızda fayda var.

Kavrulan kıyma da soğuduktan sonra karışıma eklenir ve iyice yoğurulur. Şekillendirmesi daha kolay olsun diye köfte harcı 1-2 saat buzdolabında dinlendirilir ve ardından elle şekil verip önce una (isteğe bağlı galeta ununa) sonra yumurta sarısına batırılarak kızartılır ve kızaran köfteler yağını emmesi için peçete üzerine alınır.

Kadınbudu köfte hem soğuk hem sıcak yenebilir.

Afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder