Türkiye tatilimizden sonra köpeğimizin bir problemi olduğunu kabullenip bunu düzeltebileceğimize inandık ve 19 ağustosta başladık ilk denemelere. Bugün 10 Ekim. ve artık köpeğimizin davranışlarında birtakım somut değişiklikler olduğunu görmek mümkün.. Sonunda ve çok şükür...
Öncelikle köpeğin davranışını değiştirebilmek için davranışında problem olduğunu fark etmek gerekiyor. Bu da türkiye koşullarında çok mümkün değil; çünkü neredeyse bütün köpeklerin davranış problemleri olduğu için insanlara hepsi normalmiş gibi geliyor. Köpek böyle davranır. Bu onun karakteri vs vs... Köpekler dna larından ne gibi özellikler getiriyor bilemiyorum ama şu kesin ki , Pavlovun meşhur köpeğinden de biliyoruz, köpekler yaşamlarını koşullanmalar üzerine kuruyorlar. Dolayısıyla köpeğin nasıl davrandığını belirleyen karakterinden çok çevre koşulları.. ve bunu anlamamızı sağladığı için bir kez daha teşekkürler köpeklere fısıldayan adama.
Tabi bizi başka düşündüren husus, burada dışarıda gördüğümüz tüm köpeklerin huzurlu,sakin ve söz dinleyen köpekler olmasıydı. Bizimki neden farklı düşüncesi de dönüp duruyordu kafamızda.
1,5 aylık uğraşılarımız sonunda sonuç verdi. Köpeğimizin problemi dışarıda bütün köpeklere hatta bazı insanlara kendinden geçerek havlamasıydı. Durdurmak imkansızdı. Sonra fark ettik ki aslında problem tek başına bu değil; köpeğimiz dışarı çıkarken çok panik oluyor. Dışarısı onun için korkutucu bir yer nedeni de büyük ihtimalle 9 aylık olana kadar hiç dışarı çıkmaması. Bunu fark edince evden çıkarken sakinleşmesi için binbir çeşit yöntem denedik. Sakinleşip sakinleşmediğini anlamak da çok kolay. Dokunarak anlamak gerekiyor. Sakinleşince titremesi geçiyor. Ama biraz sabır ve vakit gerektiriyor bu çalışma. Bazı günler evden çıkmak için bir saat beklemek durumunda kaldım. Bu sayede apartmandaki anlamsızca havlamaları kesildi. Aynı zamanda dışarıda kimseyi umursamadan alıp başını gitme durumu da azaldı.
Bir başka mesele de dışarıdayken sözünüzü dinletebilmeniz için köpeğin bazı komutları öğrenmesi gerekiyor, ki bunlardan en önemlisi "gel" komutu. Bu nedenle uzunca bir süre her dışarı çıkışımızda ödülle birlikte "gel" komutunu çalıştık. Bu çalışmalar hem köpeğinizin gözünün daha çok sizde olmasını sağlıyor. Hem de karşınıza köpek çıktığında (bizim için istenmeyen bir durum) hemen gel deyip yönünü değiştirme imkanı sağlıyor.
Köpeklerle karşılaştığında havlaması kesilmedi henüz. Ama eskiye göre çok daha kısa sürede sakinleşiyor. Bir de ilgisi daha çok bizde olduğu için köpekleri her zaman görmüyor.Bunlar bizim için çok büyük gelişmeler:)
Halen yanımda ödül olarak bisküvi bulunduruyorum. Sorunsuz olduğu zamanlarda yanıma geldiğinde vermek için... Sonuçta bizim köpeğimiz küçük ırk bir köpek ve küçük köpek sendromu olabilir yani diğer köpeklere havlaması tamamen kesilmeyebilir. Ama yaşadığımız o ilk zamanlardan sonra köpeğimizi daha çok kontrol altında tutabilmek büyük bir nimet:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder