18 Kasım 2013 Pazartesi

Geleneksel norveç yemekleri

Oslo havaalanına ilk adım attığınızda bu ülkede en çok karşılaşacağınız yiyeceğin kokusunu hemen almaya başlarsınız. Pølse med brød. Türkçesi sosis ile ekmek. Yani ekmek arası sosis. Atıştırmalık bir şeyler aradığınızda ilk karşılaşacağınız yiyecekler sosis ekmek ve bir de boller. Boller için de poğaçanın yuvarlak tatlı versiyonu diyebiliriz. Genelde üzümlü oluyor. Bir de yoğun bir şekilde kakule içeriyor. Bizim simit, poğaça, açma yememiz gibi onlar da boller yiyorlar.

Norveçliler normalde yemek yapmak için fazla vakit harcamıyorlar en pratik olan neyse onu yiyorlar bu da en iyi ihtimalle balık çeşitleri oluyor ya da hazır yemekler, özellikle pizza.  Geleneksel yemeklere gelince; ki bunlar genellikle noel zamanı yenen yemekler. Sanırım bir tek noel zamanında yemeğe önem veriliyor. Çünkü ben ne zaman geleneksel bir yemekten bahsedildiğini duysam ardından hep noel zamanı yeniyor eklemesi geliyor.

Aşağıda bahsedeceğim yemeklerin bir kısmını yeme imkanı buldum, bir kısmı ise denenecekler listesinde duruyor hala.

1. Pinnekjøtt
2. Ribbe
3. Lutefisk
4. Sursild
5. Spekemat
6. Kjøttkaker i brun saus
7. Rømmegrøt  (sütlacın şekersiz versiyonu ana yemek olarak yeniyor)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder