Yarım kg un
10 gram instant maya
1 su bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
1,5-2 kaşık tereyağ (dışarıda yumuşamış olmalı)
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
üzeri için
yumurta sarısı
çörekotu
Mayalanmayı sağlayabilmek için süt ve suyu ılıtıyoruz. (Ne sıcak olmalı, ne soğuk) Yoğurma kabımıza unu koyuyoruz ve içine malzemeleri birer birer ekliyoruz. İyice yoğurduktan sonra (kıvamı çok yumuşak olmalı, ele yapışacak..)mayalanması için üzerini örtüp 1 saat bekletiyoruz. 1 saat sonunda hamur 2 katına çıkmışsa hazır demektir. Hamurumuzu bezelere ayırıyoruz ve bir süre daha (10-15 dk) mayalanmasını bekliyoruz. Daha sonra bezeleri birer birer elimizle açıp içine tereyağını sürüyoruz. Yuvarlak hamurumuzu rulo haline getirip mümkün olduğunca döndürerek büküyoruz ve halka haline getiriyoruz. Tepsine aynı işlemleri uyguladıktan sonra üzerine yumurta sarısını sürüyoruz ve çörekotunu serpip önceden ısıtılmış 180-200 derece fırınımızda yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Vaktiniz varsa pişirmeden önce de 5-10 dk bekletebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder