Yengeç köftesi namı diğer crab cake ya da norveççe adıyla krabbekake, norveçteki 4 stjerners middag (yemekteyiz) yarışmasında gördüğüm ve uzun zamandır denemek istediğim birşeydi. Sonunda denemek kısmet oldu ve bu kadar malzemeyi bir araya getirdiğimize değdi:)
Yengeç köftesi ( 8 adet köfte için)
250 gram yengeç eti
2 yumurta
1 y. kaşığı doğranmış maydanoz
1 y. kaşığı frenk soğanı
1 y. kaşığı ince doğranmış soğan
1 diş sarımsak
3 y. kaşığı galeta unu
1 y. kaşığı un
1 y. kaşığı mayonez
1 y. kaşığı dijon hardalı
1 y. kaşığı worcester sos
1 y. kaşığı tatlı acı (sweet chilli) sos
tuz, kırmızı biber
Yengeç etini elimizle oldukça küçük parçalara ayırıyoruz. Diğer malzemelerin hepsini hazırlayıp mücver yapar gibi bir karışım hazırlıyoruz. Yalnız karışımın mücverden daha katı olması gerekiyor, köfte gibi şekil vereceğiz çünkü. Buna göre unu ayarlayabiliriz. Karışımı hazırladıktan sonra köfte şekli verip sertleşmesi için yaklaşık yarım saat dolapta bekletiyoruz. Daha sonra kızgın yağda kızartıyoruz.
Yanına ise yengeç köftesinin lezzetini neredeyse gölgede bırakacak bir sos yapıyoruz. Köfte mi daha leziz yoksa sos mu daha tam karar veremedim:)
Tartar sos:
1 y. kaşığı ince doğranmış soğan
1 y. kaşığı ince doğranmış salatalık turşusu
1 y. kaşığı doğranmış kapari
4 y. kaşığı rømme (yoksa yoğurt)
4 y. kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı dijon hardalı
1 adet haşlanmış ve ince doğranmış yumurta
Bütün malzemeler karıştırlır ve sos elde edilir. Deniz ürünlerinin yanında ve özellikle yengeç köftesinin yanında servis edilir.
mayonez yerine ne kullanabilirim köfte için?
YanıtlaSil